Coaliția pentru Națiune condamnă atitudinea Ministerului Afacerilor Externe (MAE)

Coaliția pentru Națiune condamnă ferm atitudinea Ministerului Afacerilor Externe (MAE), o atitudine prin care, în mod repetat, acesta, de la cel mai înalt nivel, tinde să limiteze libertatea de exprimare a cetățeanului român.

După incidentul de acum câteva zile, în care un funcționar, Ovidiu Raețchi, a limitat dreptul la liberă exprimare prin interzicerea accesului la o conferință a unui cetățean român, ieri, MAE revine și face considerațiuni cu privire la afirmațiile unui ilustru profesor universitar român, dl. Andrei Marga, considerându-le pe acestea ca fiind inacceptabile, pe baza politicilor statului român.

Considerăm că afirmarea politicilor oficiale ale statului român ca fiind singurul reper pentru care sau cu care spusele unui cetățean român sunt corecte este un abuz și o limitare gravă a dreptului fundamental la liberă exprimare. O atitudine publică luată în considerare de către o instanță atât de mare a statului român cum este MAE, cu privire la spusele unui ilustrul profesor universitar, dl. Andrei Marga, este de natură a inhiba libertatea de exprimare a celorlalți cetățeni și, în aelași timp, de a cenzura opiniile celor mai mari specialiști în domeniu, din țară.

Totodată, faptul că până la acest moment, spusele de o gravitate fără precedent ale unui înalt oficial ucrainean cu privire la dl. Andrei Marga, prin care acesta cerea nici mai mult nici mai puțin decât arestarea d-lui Andrei Marga pentru opiniile exprimate, constituie iarăși o încălcare a menirii și a obligațiilor oficialităților române.

Până la acest moment, MAE ar fi trebuit să convoace, deja, ambasadorul Ucrainei pentru explicații cu privire la spusele consilierului prezidențial care a făcut aceste scandaloase afirmații.
Toate aceste motive, toate susținerile scandaloase repetate și, în câteva zile reluate pe aceeași temă, care ține de limitarea dreptului la liberă exprimare a cetățeanului român, justifică atitudinea, temerea și solicitarea noastră fermă de demitere a d-lui Bogdan Aurescu, cel care a îngăduit atât poziția funcționarului Raețchi cât și comunicatul prin care a fost condamnată o anumită poziție a unui cetățean român. Considerăm că libertatea de exprimare este, dincolo de orice politică de stat, un drept fundamental ce este garantat cetățeanului român. Politica statului român, cea din acest moment, nu poate fi considerată nici acum, nici altădată, ca unic reper pentru „corectitudinea” gândurilor și a vorbelor exprimate.
Pentru toate aceste motive, revenim și spunem foarte clar: dl. Bogdan Aurescu trebuie să plece demis sau prin demisie, alături de tot aparatul din MAE!

Așa să ne ajute Dumnezeu!